Sponsorizari

Sponsorizare și redirecționare impozit

Cine poate dona 20%?

  • Plătitorii de impozit pe profit

Dacă sunteți societate comercială care plătește impozit pe profit, sumele aferente sponsorizărilor se scad din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre următoarele: 0,75% din cifra de afaceri, respectiv 20% din impozitul pe profit datorat.
Sumele care rămân nededuse în anul fiscal, întrucât depășesc limita minimă care se scade din impozitul pe profit, pot fi reportate în următorii 7 ani consecutivi.

  • Plătitorii de impozit pe venit

Și microîntreprinderile care efectuează sponsorizări, potrivit legii, pentru susținerea organizațiilor non-profit, pot beneficia de credit fiscal în cuantum de 20% din impozitul pe venit, datorat pentru trimestrul în care au efectuat sponsorizarea. Vă rugăm să ne aveți în vedere și în trimestrele următoare.
Metoda de calcul este aceeași.

  • Persoanele fizice autorizate (PFA)

Persoanele fizice autorizate pot acorda și ele sponsorizări. Cheltuiala cu sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net stabilit conform normelor fiscale.


Alte informații importante

  • Contractul trebuie completat cu datele firmei și suma indicată de contabilul tău.
  • Dacă completezi datele firmei online, contractul se generează automat și va fi trimis pe mail către tine. În acest caz nu mai trebuie să-l trimiți către noi pe mail, noi îl avem deja. Dacă îl completezi word, trimite contractul scanat la asociatiagide@gmail.com
  • Dacă realizezi sponsorizarea și virezi banii către asociație, contabilul tău va întocmi procedura pentru deducerea sumei sponsorizate din impozitul datorat statului
  • Dacă dorești să realizezi redirecționarea prin formularul 177, contabilul tău trebuie să completeze și să depună online la ANAF formularul 177:
    • Click aici sa descarci formularul 177 (pentru a putea vizualiza formularul trebuie sa il salvezi in calculator)
  • Contractul semnat între firmă și asociație este o formalitate și trebuie păstrat în arhiva societății
  • Specifică la detalii plată sau în contract la "Obiectul contractului", după caz, numele copilașului pe care dorești să-l susții. Dacă nu specifici, vom repartiza noi sponsorizarea.

Ce trebuie să faci pentru a acorda sponsorizarea

● Calculează suma de 20% din impozitul datorat;

● Descarcă contractul de sponsorizare și completează-l cu datele firmei;

● Trimite contractul semnat și ștampilat la adresa noastră de e-mail: contact.sufletalb@gmail.com sau trimite-l la sediul nostru: Strada Răscoala din 1907, nr. 16, București, Sector 2;

● Realizează plata până la data de 31.12.2023, pentru ca sponsorizarea să fie considerată parte din anul fiscal în curs;

● Descarcă Declarația 107. Pentru ca suma sponsorizată să fie dedusă din impozitul pe care îl datorezi, declarația trebuie completată și depusă până la data de 25.01.2024 pentru sponsorizările făcute în 2023 dacă ești plătitor de impozit pe venit, și până la 25 martie 2024 dacă ești plătitor de impozit de profit.

Sumele care depășesc 20% din impozitul pe venit se raportează în trimestrele următoare, pe o perioadă până la 28 de trimestre consecutive.

Conform Ordinului 1679/2022 


Dacă în anul 2023 nu ați făcut deloc sponsorizări deductibile sau prin sponsorizările efectuate nu ați atins plafonul maxim stabilit prin lege (20% din impozitul pe profit, dar nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri, respectiv maxim 20% din impozitul pe venit pentru microîntreprinderi), aveți posibilitatea de a depune, până la data de 25 decembrie 2024, la ANAF, Declarația 177, prin care solicitați ca diferența de sponsorizare până la plafonul maxim, rămasă nealocată, să fie redirecționată către proiectele ASOCIAȚIA G.I.D.E


De asemenea, dorim să vă informăm cu privire la obligația de a depune la ANAF Declarația 107 - Declarația informativă privind beneficiarii sponsorizărilor/mecenatului/burselor private aferentă anului în care ați înregistrat cheltuielile respective, până la data de 25 martie inclusiv a anului următor, pentru companiile plătitoare de impozit pe profit și până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor, pentru microîntreprinderile care plătesc impozit pe venit.

.