Concurs de interculturalitate „TINERI BUCĂTARI” Odorheiu secuiesc
Interculturalitate gastronomica
Concursul "Tineri bucătari" este o competiție culinară adresată liceenilor din 16 județe din România – Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Timiș, precum și din municipiul București.
Căutăm participanți din clasele liceale – care doresc să-și demonstreze talentul în bucătărie – și ne propunem să susținem inițiativele, motivațiile personale ale tinerilor, colaborarea, comunicarea în limba română și competența multiculturală.
Prin concurs, dorim să oferim elevilor participanți o viziune pentru viitor și să promovăm potențialul turistic al județului Harghita.
Concursul este organizat în parteneriat cu Visit Harghita, Inspectoratul Școlar Județean Harghita și Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc.
Lansat la sfârşitul anului trecut, concursul "Tineri bucătari" a fost organizat de complexul turistic Septimia, din Odorheiu Secuiesc, care susţine de mai mulţi ani manifestările prin care elevii din zonă sunt încurajaţi să înveţe limba română, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Harghita, Consiliul Judeţean, Primăria municipiului Odorheiu Secuiesc şi mai multe firme locale.
Întrecerea şi-a propus, printre altele, să susţină interesul tinerilor pentru gastronomie şi un stil de viaţă sănătos, să prezinte profesiile din turism, să promoveze gastronomia din judeţul Harghita la nivel naţional, dar şi să ajute la depăşirea dificultăţilor de comunicare, "prin consolidarea relaţiei interetnice, prin întărirea importanţei învăţării şi folosirii limbii române, pe lângă limba maternă".
În prima fază a competiţiei s-au înscris 139 de elevi din 13 judeţe, care au trimis o înregistrare video în care au prezentat o reţetă culinară în limba română, iar membrii juriului au selectat 19 câştigători, pe baza mai multor criterii, cum ar fi creativitate, complexitate, tehnica de gătit, aspect şi culoare sau organizare.
În această săptămână a avut loc etapa finală a competiţiei, cei 19 elevi români şi maghiari, din 13 judeţe, participând la mai multe probe de concurs, cum ar fi cea în care s-au format echipe, compuse dintr-un elev român şi unul maghiar, care au trebuit să gătească împreună.