CEDEFOP recunoaste eforturile pentru gastronomia sustenabila
Cedefop (Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale) recunoaște eforturile pe care le facem alături de Carrefour Romania pentru pregătirea viitorilor profesionisti din domeniul gastronomiei. Pe site-ul Cedefop a fost publicat un articol (link in primul comentariu) despre programul WorldSkills Romania "𝐄𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐆𝐚𝐬𝐭𝐫𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐞 𝐒𝐮𝐬𝐭𝐞𝐧𝐚𝐛𝐢𝐥𝐚̆".
Dezvoltat în anul 2023, de program au beneficiat până acum aproximativ 3900 de elevi și 144 de profesori din 77 școli din toată țara. Programul este recunoscut de Ministerul Educației și este primul demers la nivel național de introducere a competențelor verzi, de dezvoltare durabilă, în curricula adresată elevilor ce se pregătesc în domeniul alimentației publice.
Elevii care urmează acest program au acces și la 𝑪𝒐𝒎𝒑𝒆𝒕𝒊𝒕̦𝒊𝒂 𝑾𝒐𝒓𝒍𝒅𝑺𝒌𝒊𝒍𝒍𝒔 𝒅𝒆 𝑮𝒂𝒔𝒕𝒓𝒐𝒏𝒐𝒎𝒊𝒆 𝑺𝒖𝒔𝒕𝒆𝒏𝒂𝒃𝒊𝒍𝒂̆. Prima ediție a competiției a avut loc în luna aprilie 2024 și a avut continuitate la nivel internațional prin participarea României la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024, secțiunea Cooking, unde am fost reprezentați de Andra Huțanu, de la Liceul Tehnologic Economic de Turism Iasi și Executive Chef Florin Kiss în calitate de expert de la Asociatia G.I.D.E
CEDEFOP scrie .....
"Scopul acestei inițiative bazate pe proiecte este de a dezvolta o nouă generație de profesioniști în domeniul gastronomiei, încurajând sisteme alimentare durabile prin combinarea conceptelor teoretice cu sesiuni practice în restaurante și companii de catering. Rezultatele învățării sunt axate pe reducerea impactului gătitului asupra mediului prin prepararea și consumul responsabil al alimentelor. Acesta va permite următoarei generații de profesioniști în gastronomie să fie instruiți conform standardelor internaționale în domeniu și în conformitate cu principiile de sustenabilitate.
Inițiativa face parte dintr-un proiect de cooperare lansat de WorldSkills România și o mare companie de comerț alimentar care sprijină integrarea abilităților ecologice în programele și practica profesională. Inițiativa oferă, de asemenea, programe de formare a profesorilor, materiale didactice și întâlniri lunare de mentorat, ca parte a unei comunități de "schimb de bune practici" pentru profesori. Pe lângă o rețea în creștere de școli VET, implică angajatori – în acest caz hipermarketuri – care întâmpină și formează studenții IFP cu privire la practicile de durabilitate economică, subliniind rolul educației și al învățării la locul de muncă în promovarea sistemelor alimentare durabile și în urma carierelor atractive.
Elevii, profesorii, școlile IFP, angajatorii și comunitatea locală au arătat mult entuziasm pentru noua curriculum. În anul școlar 2023/24, 30 de cadre didactice au participat la programul de formare a cadrelor didactice aferentă, care a implicat 1 100 de elevi din 28 de școli IFP, răspândite în aproape jumătate din țară.
În 2024/25, participarea a crescut considerabil, implicând peste 2 800 de elevi și 114 profesori, care s-au înscris pentru a implementa curriculumul "Educație pentru gastronomie durabilă" în clasele lor în școlile IFP din toată țara.
Studenții care participă la curs pot participa și la vizite de studiu la companii axate pe practici de sustenabilitate și pot accesa Concursul de gastronomie durabilă WorldSkills, urmat de Concursurile internaționale de competențe WorldSkills. În 2024, 12 elevi au ajuns în finala națională a competiției de gastronomie. Trei dintre ei au format Echipa Națională de Gastronomie Durabilă WorldSkills România, pregătită de Executive Chef Florin Kiss de la Asociatia G.I.D.E, iar una – Andra Maria Huțanu, de la Liceul de Turism din Iași – a fost selectată să reprezinte România la nivel internațional la Lyon.
Pe termen lung, inițiativa bazată pe proiecte își propune să dezvolte cel puțin 10 Centre de excelență în gastronomie durabilă la nivel național, în cadrul liceelor de specialitate. Elevii de acolo pot lucra cu profesori ale căror competențe și cunoștințe teoretice sunt actualizate în conformitate cu standardele internaționale. Aceștia au acces la resurse pentru activități de formare practică și urmează un curriculum legat de nevoile industriei, concentrându-se pe dezvoltarea competențelor necesare pe piața muncii.
Curriculumul dezvoltat la nivel local privind gastronomia durabilă este aprobat de Ministerul Educației.,, acest articol este preluat de pe site-ul oficial CEDEFOP
https://www.cedefop.europa.eu/en/news/romania-new-curriculum-sustainable-gastronomy-ivet?fbclid=IwY2xjawICvjNleHRuA2FlbQIxMAABHd5Oy7GoiphwlAD-f9QGRhLw6g31yd1OqeJa53iaUuqW5gxmkdFH_zb2Ng_aem_9GBS-15vsl5wHuRP94wz4Q
#vocationaleducation #SustainableCooking #reducingwaste #localfood #student #teachers #green #EuropeanYearOfSkills #CarrefourRomania #WorldSkillsRomania #UnitedBySkills #SustainableFutur